dimarts, 27 de novembre del 2012

Gràcies per a seguir fent realitat el somni


Primer de tot gràcies a les 354 persones que van votar a Esquerra Republicana de Catalunya el diumenge passat a Martorelles, però també les 101 persones que ens van votar a Santa Maria de Martorelles.

A nivell local hem avançat dels 143 vots del 2010 o els 188 de les eleccions municipals, i això ens ha col·locat com a 4rta força amb un empat gairebé tècnic amb ICV que també ha pujat molt i el PSOE que ha retrocedit lleugerament.



A nivell nacional, com bé ja sabreu, els resultats han col·locat la nostra candidatura en la segona força del Parlament amb 21 diputats, i a esser la clau de la governabilitat del país en els propers anys, una responsabilitat en els moments importants pels que passa el nostre país que no rebutgem.

Els resultats, amb la seva elevadíssima participació, han deixat clar que hi ha una majoria a favor del referèndum i de la independència, tot i que el “bloc sobiranista” només hagi augmentat un diputat. Entenem que els resultats diuen que el “bloc sobiranista” té més pressa que el full de ruta del president Mas, i vol que la gestió del procés sigui compartit i no unipersonal. En aquesta línia, i tot i que els vots que ha baixat CiU són els que ha crescut ERC, el 90% dels 100.000 vots perduts per Mas han estat al Baix Llobregat i Vallès Occidental, i no a la resta de país, que és on ha crescut ERC gairebé 250.000 vots. Per tant els vots que ha perdut CiU han anat majoritàriament a d’altres formacions, i ERC no ha pres els vots a CiU sinó a d’altres formacions de l’esquerra, a recuperat votants que havien deixat de votar o ha guanyat nous votants.

A partir d’ara s’obre una legislatura complicada. La majoria de votants i els partits que els representen demanem un referèndum o consulta que Mas i Junqueras s’han compromès a fer i el qual té un mandat parlamentari, i aquest mandat no és només del govern, sinó del Parlament i del país en general. Des del municipi més petit al Parlament i la Generalitat.

Però no podem oblidar que les eleccions també han augmentat la representació de les forces d’esquerres al Parlament fruit segurament de les polítiques de retallades del govern d’Artur Mas, que s’han de fer per imperatiu, però que són injustes com les apliquen. Cal canviar en gran part les polítiques econòmiques i socials dutes a terme des dels govern de la Generalitat, i per a què això sigui possible caldrà buscar consensos al Parlament i suport al govern alhora de prendre mesures. Els partits d’esquerres ens haurem de mullar, com ja estem fent des d’Esquerra proposant mesures de redistribució de la càrrega fiscal als qui més tenen. Però aquí hi estem cridats tots, des de CiU, al PSOE de Catalunya, a ICV, a Ciutadans o a les CUP.

El moment es important i difícil, i necessita polítiques d’Estat per a construir la República Catalana. Polítiques que no només ha de dur a terme qui ha guanyat les eleccions, sinó que també la oposició. És important en aquesta línia que govern i oposició caminin plegats per aconseguir ser un nou estat. A no ser així estaríem regalant als partidaris de continuar dins Espanya la possibilitat de fer d’oposició real. En aquesta línia l’Oriol Junqueras ha manifestat el fet de la imatge brutal de cara a l’exterior, del fet que el president de la Generalitat i el cap de la oposició demanin i viatgin plegats per a buscar suport a la secessió.

I no serà fàcil. L’Estat Espanyol farà servir tots els mitjans per a contrarestar-nos, dividir-nos, fer-nos baixar la moral, el que sigui, com diuen actualment que després de les  eleccions el procés d’alliberament ha quedat tocat.  Tanmateix la premsa internacional majoritàriament diu el contrari. I això vol dir que hi som més aprop del que ens pensem, que la boira no ens tapi el camí. I com diu l’Oriol Junqueras; que ningú ens abarateix els nostres somnis.